HétköznapokMiért nem hallgat rád a gyerek?Egy ideális világban, ha megkéred valamire a gyereked, ő megteszi, és mindenki boldog. A valóság azonban sokkal kiábrándítóbb, sőt, néha kiborító.

A gyerekek születésüktől fogva figyelnek ránk. Igyekeznek dekódolni az elhangzott szavakat és ösztönösen megérteni a ki nem mondott üzeneteket. Emellett önálló egyéniségek is, akiknek megvannak a saját elképzeléseik, és a saját akaratuk. De mi az oka, hogy időnként/gyakran egyszerűen nem fogadnak szót?

Az öt leggyakoribb ok:

1. Eltávolodás

A gyerekek néha átmenetileg eltávolodva érzik magukat a szülőtől, amikor azok manipulatívan viselkednek és/vagy büntetnek. Sokszor fogalmunk sincs róla, mennyi neheztelés nyilvánul meg a viselkedésünkben a gyerekkel szemben. Azokról az esetekről van szó, amikor személyes sértésnek vesszük az engedetlenséget vagy durvaságot.

A gyerek leginkább azért csinálja folyamatosan, amit nem szeretnénk, mert nem érzi a szeretetünket. Félreértjük őt és hibáztatjuk, amikor pedig a segítségünkre lenne a legnagyobb szüksége. Ez addig fog folytatódni, míg meg nem értjük az üzenetet: kérlek, legyél gyengéd vezetőm, és segíts, hogy újra biztonságban érezhessem magam.

2. Nem elég mondani

Amikor egy kisgyerek megüti az anyukáját, az nem azt jelenti, hogy nem szereti őt. Egyszerűen valamit közölni szeretne, amit még nem tud elmondani, és így fejezi ki magát. Ilyenkor nem segít, ha azt mondod neki, „nem szabad ütni”, ami pedig kifejezetten árt: „rossz vagy”.

A legfontosabb, hogy ilyenkor megmutassuk, képesek vagyunk kezelni ezt a helyzetet is, és a gyerek továbbra is biztonságban van mellettünk. Fogd meg a karjait, és mondd neki: „Nem hagyom, hogy megüss. Fáj nekem. Én inkább megölelnélek téged.” Ha hárítja a közeledést, és továbbra sem hagyja abba a csapkodást, tedd le az öledből. Lehet, hogy ettől majd sírni kezd, de kedvesen biztosítsd róla, hogy itt leszel a közelében, s ha tudja, mit szeretne, segítesz. Közben nyugodtan végiggondolhatod, vajon fáradt-e, vagy esetleg valaki megbántotta? A lényeg, hogy legyél vele határozott, de ne erőszakos.

3. Nem vagy elég meggyőző, vagy túl izgatott vagy

Ha te magad nem hiszel egy felállított szabályban, vagy tartasz tőle, hogy a gyerek nem fogja betartani, elég nagy az esélye, hogy így is lesz. Ahogyan megfogalmazod a kérésedet, utasításodat, már önmagában döntően befolyásolja azt, szót fogad-e a gyerek vagy sem. Ha minden kérésed úgy fejeződik be: „…, jó?”, akkor a gyerek opciónak veszi, és legfeljebb azt tanulja meg, hogy válaszolnia kell, de nem azt, hogy cselekednie is.

Egy másik gyakori probléma, amikor minden nem optimális helyzetre úgy ugrunk, mintha puskából lőnének ki. A kicsi megkörnyékezte a kutya tálját? Ne sikíts rá, hogy „Ne!” Elszalad, amikor fel akarod öltöztetni? Ne szaladj utána, és ne könyörögj neki. Ebből csak annyit venne le, hogy ez roppant szórakoztató játék, ezért újra meg újra megteszi. Az sem jó megoldás, ha úgy csinálsz, mint akit az egész nem érdekel, mert akkor újabb praktikákat kell bevetnie, hogy felkeltse az érdeklődésedet. Jól hallhatóan jegyezd meg, hogy ez így nincs rendben: a kutya étele nem embernek való, s fontos, hogy felöltözzön, különben pizsamában kell elindulnotok otthonról, mert mennetek muszáj. Ha nem bélyegzed meg a tetteiért, csak jelzed, hogy nem értesz egyet velük, hamarabb leszokik ezekről.

4. Túl sokat utasítgatsz

Senki nem szereti, ha folyton utasításokat adnak neki, a kisgyerekek és a tinédzserek meg aztán különösen nem. A gyerek azt szereti, ha aktív részese lehet a család életének. Vond be őt az életkorának megfelelő döntésekbe. Kérd meg, hogy segítsen megoldani egy-egy problémát. Ha olyan dolgot kell megtennie, amit nem szeret különösebben, azt egyensúlyozd sok-sok játékidővel, amikor ő irányíthat téged. Mindig ismerd el az ő nézőpontját is, amikor nem szeretne megtenni valamit, pl: Annyira jó volt a játszótéren, hogy tökéletesen megértem, miért nincs kedved hazamenni, de most sajnos más dolgunk is van. Ígérem, holnap megint jövünk.”

5. A gyereknek jobb dolga akadt

Néha önmagában az a tény, hogy a gyerek nem követi az utasításokat, akár jót is jelenthet. Arra utalhat, hogy egészségesen, ösztönösen tanulja az életet játékon, felfedezésen és a saját belső késztetésein keresztül. Ha nem rajzolni szeretne, hanem táncolni, és ezt meg is teszi, önfeledten és boldogan, örülj neki!

2013.03.14.
Neved:Véleményed a hírről (maximum 500 karakter):
Elküld

Eszedbe juthat egy csodás családi élmény, akárhányszor megnézed, hány óra van. Egyéni faliórák klasszikus, kerek, szív vagy négyzet alakú kivitelben választhatóak, műanyag vagy üveg stílusban.

Fényképes falióra

7990 Ft

Fényképalbum? Van sokkal eredetibb ötletünk. A fotókönyv. Teljes mértékben személyre szabott, saját szerkesztésű. A/3-as, A/4-es és A/5-ös méretben rendelhető. Álló, fekvő, négyzetes. Választható egyedi borítással.

Fotókönyv

4990 Ft

Minden reggelt jó egy mosollyal kezdeni. Ha szeretnéd, hogy így induljon a szeretteid vagy akár a Te napod, készíttess kedvenc fotóddal díszített egyedi bögrét! Garantált minőség, mosogatógépben is mosható sérülés nélkül.

Fényképes bögre

2990 Ft

A rengeteg családi fotó közül nehéz kiválasztani a kedvenceket? Segítünk megoldást találni. Rendelj fotómozaikot! Sok családi emléket megörökített fotók alkotnak egy nagy képet. Garantáltan egyedi! (300-400 db kis kép)

Fotómozaik

4990 Ft

Szeretnéd egy fényképes pólón megörökíteni a legjobb családi emlékeket? Válassz ki egy képet és hozzá a minőségi póló stílusát. Kerek nyakú, V nyakú vagy galléros póló választható női és férfi kivitelben is S-XXL méretben.

Fényképes póló

2990 Ft

BMI (testtömegindex) kalkulátor

A testömegindex-kalkulátor segítségével megtudhatod, hogy gyermeked testsúlya mennyire ideális.

Ovulációs kalkulátor

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mely időszakban vagy a legtermékenyebb állapotban, akkor használd kalkulátorunkat.

Szülési kalkulátor

Szüléskalkulátorunk, más néven terhességi kalkulátorunk megmutatja, hogy hány hetes kismama vagy, illetve, hogy mikorra várható a baba születése.

GYES/GYED kalkulátor

A kalkulátor a szülés várható időpontja alapján és az előző évi jövedelem alapján megbecsüli a várható Gyed, Gyes összegét.

Növekedési kalkulátor

A növekedési, azaz testmagasság kalkulátor segítségével megtudhatod, hogy gyermeked magassága mennyire ideális.